Biografie

Jan Jansma Kunstschilder Groningen header afbeelding
Nu, net officieel met pensioen, maar nog lang niet klaar natuurlijk, kijk ik terug op een avontuur waar ik geen spijt van heb.

Biografie

“Ik groeide op in Oostmahorn, een klein dorp in Noordoost-Friesland, toen nog grenzend aan het wad. Na schooltijd was ik meestal te vinden “achter de dijk”. Ik onderzocht en verzamelde van alles. Zo heb ik, toen ik de de vaardigheid van het schrijven enigszins onder de knie had, een brief (met wat geld) aan Artis geschreven met de vraag of ze mijn eierverzameling aan wilden vullen met overtollige eieren van allerlei vreemde vogels. Ik kreeg een brief (met het geld) terug met de aanmoediging dat ik maar beter jeugdlid kon worden van het Wereld Natuur Fonds.

Bioloog leek me wel wat. Tekenen en dingen maken vond ik top, maar mijn plannen waren vooralsnog niet heel duidelijk. Pas toen er aan het eind van mijn Havo tijd keuzes gemaakt moesten worden, werden plannen concreet, maar met een Havo “pretpakket” was er weinig te kiezen. Gelukkig kon ik na een kleine omweg terecht op de lerarenopleiding, waar ik me in de vakken tekenen en handvaardigheid mocht bekwamen. Als voortzetting (en ook om de dienstplicht te ontlopen) ben ik verder gegaan op Academie Minerva voor de 1ste graad bevoegdheid.

Half kunstenaar, half leraar was ik. Tegen mijn 40 ste heb ik de veilige weg van het leraarschap verlaten en ben full time kunstenaar geworden. Nu, net officieel met pensioen, maar nog lang niet klaar natuurlijk, kijk ik terug op een avontuur waar ik geen spijt van heb.

Het schilderen is voor mij een proces, het ene lokt het andere uit, er is nog veel te ontdekken.
De omgeving van mijn jeugd, de rand van het wad, de kwelders en in de verte Schiermonnikoog, is het hoofdonderwerp geworden in mijn schilderijen. Ik heb het vermoeden dat het dynamische, het wilde van de natuur, de wadden, inhaakt op mijn innerlijke landschap. Ik heb altijd van de natuur gehouden voor mij kwam daar ook nog de neiging bij dat uit te willen drukken.”
Jan Jansma kunstschilder groningen

Contact

Doniaweg 79
9104 GJ Damwoude
Friesland, Nederland
+31681633960

Volg mij

Copyright © Jan Jansma 2022 | Privacy Policy

Website door Siksie Studio